Skip to main content

OPPSKRIFT:
Kveite fra Røisheim Hotell

Norsk sjømat og franske teknikker  = den perfekte kombinasjonen.

Akkurat det får du her på Røisheim Hotell utenfor Lom.

Det unike hotellet har tatt imot gjester helt siden 1858, og har lenge vært en populær base for fjellvandrere som vil oppleve Jotunheimen.

En natt her er helt uforglemmelig, spesielt om du også booker et bord til middag i restauranten.

Når kokken ringer i gårdsbjellen signaliserer det at en fireretters middag er like rundt hjørnet. Menyen hos Røisheim endrer seg etter sesong, men fisk fra fjorden, kjøtt fra fjellene og lokale urter er alltid en del av pakken.

Få en sniktitt på hva du kan forvente deg med denne kveiteoppskriften, laget av kokk Tage Koch Jensen.

Retten serveres som en forrett hos Røisheim. Den ser imponerende ut, men den er faktisk relativt enkel å lage. Du kan bytte ut fisken med den du liker best!

Ingredienser:

(4 porsjoner, servers som forrett)

Fisk

500 g fersk kveite

Toppen av to purreløk

Saus

1 dl hvitvin

1 dl blåskjellkraft

1 dl brunet smør

1 dl fløte

Grønn olje (valgfritt)

100 g spinat

2 dl olje

Kilde: Røisheim Hotell

Slik gjør du:

Fisk:

1. Lag en saltlake på 100g salt og 1 liter kaldt vann. Blend dette litt med en stavmikser for å løse opp saltet.

2. Dekk fisken i saltlaken i 20 minutter.

3. Mens fisken salter: brenn toppene av purreløkene i ovnen på 200 grader til de er helt sorte. Blend så pulver.

4. Ta opp fisken og legg den på kjøkkenhåndkle.

5. Etter et par minutter, skjær fisken i lange stykker på ca 2,5 x 2,5 cm tykkelse.

6. Stykkene rulles i purreløkpulveret og legges oppå hverandre i plastfolie slik at det kan rulles til en pølse. Sørg for å rulle filmen stramt slik at den blir fin og jevn. Des flere lange fiskestykker man har, des flere stykker vises i mosaikken.

7. Frys fisken i minimum 24 timer.

8. Fisken må tas ut i god tid før servering slik at den kan tine litt før den skjæres. Skjær fisken i runde stykker på ca 1 cm, dette gjøres enklest med en brødkniv mens den er semifrossen. Husk å få alt plast bort før servering.

Saus

1. Smelt 200 g smør i en panne på svak-medium varme. Det er viktig å røre i smøret en gang i blant slik at det ikke brenner seg. Når smøret begynner å bruse og lukter nøtteaktig vet du at den er klar. Den skal gjerne være lett brun.

2. Kok ned hvitvinen til ca. halvering og tilsett resten av ingrediensene i sausen.

3. La sausen redusere litt, og jevn så med maisenna (husk å koke sausen 5 minutter under omrøring ved jevning, for å koke vekk smaken av mel/maisenna)

4. Om du har lyst til å lage din egen blåskjellkraft kjøper du ferske blåskjell og legger de i en varm kjele med litt vann eller vin, og lar de dampe under lokk i 5 minutter. Husk å vaske og sortere blåskjellene før du har de i kjelen, og kast bort alle som har skader.

Grønn olje

1. Oljen varmes til rundt 40-50 grader.

2. Spinat og olje blendes i ca. 5 minutter til det har en flott, grønn farge.

3. Sil oljen enten igjennom et vått kjøkkenhåndkle eller lignende.

Server fisken med saus og grønn olje. Nyt!

Like bortenfor Røisheim ligger et annet historisk sted – og dette stedet er en skattkiste for kunstelskere!

Elveseter Hotell bor du komfortabelt, samtidig som du kan nyte synet av Elveseter-familien sin imponerende kunstsamling!

Her finner du verker laget av Adolph Tidemand, Oscar Arnold Wergeland og Gerhard Munthe – for å nevne noen.

Flere unike opplevelser i Lom og Ottadalen

Mat fra havet

Lag bacalao, kongekrabbe og andre delikatesser fra sjøen.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt