Skip to main content

Tom Victor Gausdals oppskrift:

Bakt laks med røkt sandefjordsmør

Bakt laks med sandefjordsmør er en klassiker!

Den kremete, fyldige sausen passer perfekt til fisk, og blir ofte servert til laks.

Det sies at sandefjordsmøret oppsto på et hotell i Sandefjord i Vestfold, og at den er inspirert av den franske beurre blanc.

Sausen er god som den er, men kan den lages enda bedre?

Kokk og sølvvinner av Bocuse d'Or (2005), Tom Victor Gausdal, har laget sin egen versjon av retten, men med en vri. Han røyker nemlig ingrediensene i sausen!

Har du alltid hatt lyst til å eksperimentere med røyk, er dette oppskriften for deg.

(Om du vil lage en mer klassisk versjon, kan du enkelt hoppe over røykingen).

Ingredienser:

(4 pers)

5-600 gram laks delt i 4 porsjonsstykker 

Litt olivenolje 

Salt og pepper 

Noen dråper sitron

1 purre 

50 gram smør 

Salt og pepper 

Sandefjordsmør:

1 1⁄2 dl røkt fløte (eller vanlig)

100 g smør i terninger

Sitron

Salt og pepper

2–3 ss persille eller gressløk, finhakket 

(Valgfritt: Litt kaviar) 

Kilde: Tom Victor Gausdal

Slik gjør du:

1. Laksen legges i en ildfast form. Ha på olivenolje og krydre med salt og pepper på begge sider, skvis over sitron.

2. Bakes på 140 grader i ca. 10 minutter.

3. Purren vaskes og snittes fint. Ha den i en kjele og la den kokes mør i smøret med en skvett vann. Krydres.

Sandefjordsmør

Om du vil hoppe over steget der du røyker fløten, går rett til nummer 2.

1. Fløten legges i en dyp bakk inni en kalkovn. Fyr opp en kjele med røykeflis. Lukk igjen og la fløten røyke i en halvtime.

2. Kok inn fløten til det halve, skru ned varmen og pisk inn smøret. Fortsett å piske til alt smøret er blandet godt inn. Det er viktig at den ikke koker nå, men bare holdes varm.

3. Smak til med sitronsaft, salt, pepper og hakket persille.

Anrett laksen oppå purren, toppes med rikelig med røkt saus. Pynt med blomkarse. Nyt!

Det er lett å forstå hvorfor norsk laks er blitt en av verdens mest populære fisker. Den er god rå, røkt, fermentert, bakt, kokt, grillet ... Ja, det meste!

Smaken av norsk laks

Er du glad i laks, bør du virkelig unne deg den 18-retters menyen hos restaurant Iris.Restauranten ligger spektakulært til midt i Hardangerfjorden i Salmon Eye, verdens største flytende kunstinstallasjon!

Stjernekokkenes oppskrifter

Har du lyst til å ta matlagingen til et nytt nivå? La deg inspirere av rettene til noen av verdens beste kokker. Her finner du blant annet oppskrifter laget av tidligere Bocuse d'Or-medaljevinnere og norske gourmetkokker.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt