Skip to main content

Tom Victor Gausdals oppskrift:

Miniterte med tørrfisk og potetkrem

Tørrfisk er en veldig spennende råvare. Den er kanskje litt spesiell, men morsom å lage mat med.

Tom Victor Gausdal

Kokk og sølvvinner av Bocuse d'Or (2005)

Tørrfisk er laget av usaltet fisk, ofte skrei, som er blitt tørket på store hjeller langs kysten i nord.

Den tradisjonsrike råvaren kan brukes til mange ulike retter, blant annet i Tom Victor Gausdals tørrfiskterte! Oppskriften fra den tidligere sølvvinneren av Bocuse d'Or, vil garanterte imponere både familie og venner.

Ingredienser:

Terteskjell

Potetpuré (se ingredienser under) 

1/2 dl brunet smør (nøttesmør) 

80 gram tørrfisk 

2 ss finhakket gressløk

Potetpuré

300 g skrelte mandelpoteter  

1/2 dl fløte 

1/2 dl melk 
30 g smør 

2 fedd hvitløk 

Salt og pepper

Kilde: Tom Victor Gausdal

Slik gjør du:

1. Kok poteter og hvitløk forsiktig i vann.

2. Varm melk, smør og fløte i en kjele. Hell av vannet når potetene er helt møre og damp dem tørre.

3. Press de kokte potetene gjennom en sil oppi fløtemelken. Rør det hele godt sammen til en jevn og glatt potetpuré. Smak til med salt og pepper.

4. Tørrfisken rives opp i tynne strimler/flakes, disse spres på stekebrett og tørkes i ovn på 140 grader i ca 15 minutter.

5. Anrett potekrem i terteskallene, lag en fordypning i midten. Legg i litt finhakket gressløk og hell oppi brunet smør.

Topp med sprø tørrfisk og litt spiselige blomster. Nyt!

Om det frister med en mer tradisjonell tørrfiskmiddag, bør du sjekke ut mesterkokken Lars Erik Underthuns oppskrift.

Klassisk tørrfisk

I Norge har vi lange tradisjoner for å spise tørrfisk.

Å tørke fisken har fra gammelt av vært en fantastisk konserveringsmetode, og klimaet i Nord-Norge har vært midt i blinken for å tørke fisken perfekt.

Tørrfisk er også en av landets eldste eksportvarer, og tørrfisk fra Lofoten har til og med fått anerkjennelsen Europeisk beskyttet betegnelse (Protected Geographical Indications (PGI).

Prøv alle variantene: Boknafisk (usaltet), klippfisk (saltet) og lutefisk!

Sjekk også ut flere av våre rare, men fantastiske, tradisjonsretter.

Stjernekokkenes oppskrifter

Har du lyst til å ta matlagingen til et nytt nivå? La deg inspirere av rettene til noen av verdens beste kokker. Her finner du blant annet oppskrifter laget av tidligere Bocuse d'Or-medaljevinnere og norske gourmetkokker.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt