Skip to main content

Kvæfjordkake, verdens beste

Saftig kakebunn, sprø marengs og silkemyk vaniljekrem! Norges nasjonalkake passer til 17. mai og ellers til livets store anledninger.

Ingredienser:

Vaniljekrem:

6 dl melk
8 stk. eggeplomme
1 dl sukker
2 ss maisenna
1 stk. vaniljestang
5 stk. gelatinplater

Kakebunn:

100 g smør
120 g sukker
4 stk. eggeplomme
3 ss melk
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

Marengs:

4 stk. eggehvite
200 g sukker
50 g mandelflak
2 dl kremfløte

Kilde: Matprat.no

SLIK GJØR DU

1. Lag vaniljekrem først. Ha melk, eggeplommer, sukker og maisstivelse i en kjele. Skrap ut vaniljefrø fra vaniljesteng og ha frø og stang i eggeblandingen. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.

2. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.

Tips: Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.

3. Forvarm stekeovnen til 160 °C.

4. Pisk smør og sukker til en luftig og kremete konsistens. Pisk inn eggeplommer en etter en, pisk røren godt sammen mellom hver eggeplomme. Sikt hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Vend litt av melblandingen i røren, og spe vekselvis med melk. Bland røren godt sammen. Fordel røren utover i en bakepapirkledd langpanne.

5. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir marengsen kornete. Fordel marengsen oppå røren i langpanneformen. Dryss på mandelflak og stek kaken nederst i ovnen i 30-35 minutter, til marengsen er gyllen.

6. Dra forsiktig bakepapiret med kaken over på en rist og avkjøl.

7. Pisk kremfløte stiv og vend den lett sammen med eggekremen.

Tips: Kremen kan gjerne smaksettes med rom.

8. Del kaken i to på midten. Legg den ene kakedelen på et serveringsfat. Bre kremfyllet utover kakebunnen, og legg den andre kakedelen over. Sett kaken kaldt frem til servering.

Tip: Kaken holder seg godt i kjøleskapet og smaker like godt flere dager i etterkant (hvis det blir noe igjen, da!).

Søtt og godt

Eplekake fra Fruktbygda, varm sjokolade fra Hotel Bristol og masse annet godt!

Vår norske kokebok

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt