Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

OPPSKRIFT:

Kling

Kling er en søt lefse fra Buskerud og Hallingdal.

Kling lefse .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no
Kling lefse .
Photo: Sara Johannessen / Matprat.no

Lefse, lems, lemse eller kling ... kjært barn har mange navn og de finnes i ulike varianter over hele landet ...

Lefse with "møsbrøm", a brown cheese spread .
Photo: Takkemat / Ane Nordvik Hasselberg / Gry Nordvik Karlsen
Lefse with "møsbrøm", a brown cheese spread .
Photo: Takkemat / Ane Nordvik Hasselberg / Gry Nordvik Karlsen

… og de fleste har sitt eget favorittpålegg!

Brown Cheese lefse .
Photo: Heidal Ysteri
Brown Cheese lefse .
Photo: Heidal Ysteri

For å lage kling, er steketakke å foretrekke, men du kan også bruke en vanlig stekepanne.

Baking Norwegian lefse .
Photo: Håjen kafe
Baking Norwegian lefse .
Photo: Håjen kafe

Oppskrift på kling

Ingredienser:

1 porsjon gir 20 lefser

2 l melk

300 g smør

2 dl semulegryn

2 kg hvetemel eller mer etter behov

Lefsene kan fryses både smurte og usmurte. Legg dem til tining ca 30 minutter før servering. Lefsene kan også smøres med en blanding av smør, sukker og kanel, og serveres med gomme eller brunost.

Kilde: Matprat.no

Slik gjør du:

  1. Kok opp smør og melk og tilsett semulegryn. Senk varmen og kok i 5-6 minutter, til grynene er helt kokt ut. Avkjøl i noen minutter og hell over en bakebolle.

  2. Rør godt med ei sleiv og tilsett mel i omganger til deigen ikke lenger er klissete. Når det begynner å bli tungt å røre heller du deigen over på et melet bakebord. Bruk gjerne en deigskrape til å samle deigen med siden den kan være litt varm. Tilsett så lite mel som mulig, men samtidig nok til at deigen samler seg fint.

  3. Del deigen opp i 20 like store emner og dekk dem med et bakeklede. Kjevle ut ett og ett emne på melet bord slik at du får runde, store leiver - så tynne som mulig uten at de revner.  

  4. Varm takken til nest høyeste temperatur og løft leivene over på takken. Stek lefsen til du ser at den bobler seg litt opp og det er kommer små brune prikker på undersiden. Snu leiven og stek tilsvarende på den andre siden. 

  5. Etterhvert som lefsene blir ferdig stekt plasserer du dem lag på lag med klede mellom. Legg gjerne på litt press. La lefsene bli helt kalde.

  6. Bruk en dusjflaske med kaldt vann og fukt lefsene forsiktig før du smører dem. Smør lefsene med et tynt lag mykt smør, og strø med sukker. Brett lefsene og skjær i passe store biter.

Server din nybakte kling med kanel og smør … nam!

Disse blir ofte servert i fjellheimen på ulike setre rundt i landet.

Lefse with sugar and cinnamon .
Photo: Takkemat / Ane Nordvik Hasselberg / Gry Nordvik Karlsen
Lefse with sugar and cinnamon .
Photo: Takkemat / Ane Nordvik Hasselberg / Gry Nordvik Karlsen

Sugen på noe salt?

Prøv en deilig lakserull til middag!

Salmon in lefse .
Photo: Fiskemannen.no
Salmon in lefse .
Photo: Fiskemannen.no

Eller lag din egen lefserull med det pålegget du digger til lunsj!

Lunch wrap with chicken .
Photo: Esten Borgos / Matprat.no
Lunch wrap with chicken .
Photo: Esten Borgos / Matprat.no

Lefse: trendy tradisjonsbakst

Bli kjent med norske lefsetradisjoner og de ulike variantene som finnes, fra Vestlandslefse til kling og møsbrømlefse.

Søtt og godt

Eplekake fra Fruktbygda, varm sjokolade fra Hotel Bristol og masse annet godt!

En smak av Norge

Bli inspirert til hvor du bør reise og hva du bør smake.

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen