Skip to main content

OPPSKRIFT:
Lefse med tørrfiskkrem

Hvis du kombinerer potetlefse med en nydelig, smakfull krem laget på tradisjonell norsk tørrfisk, får du virkelig kjenne smaken av Nord-Norge.

Hvert år svømmer den vandrende atlanterhavstorsken, skreien, fra Barentshavet til kysten av Nord-Norge for å gyte, noe som danner grunnlaget for en av verdens største sesongbaserte fiskeperioder.

Skreien henges på hjell for å tørkes i friluft i flere måneder. 

"Tørrfisk fra Lofoten" har beskyttet geografisk betegnelse, akkurat som vin fra Champagne!

13 fascinerende fakta om tørrfisk
Tørrfisk er en av mine favorittingredienser. Denne tørrfiskkremen er også veldig god på kjeks eller brød.

Siriyaporn 'Mymint' Rithisirikrerg

Stigende kokkestjerne på Thon Hotel Lofoten

Prøv Mymints nydelige oppskrift, som hun serverte i Årets unge kokk-konkurransen under Bocuse d'Or i Trondheim i 2024!

Ingredienser:

Myk potetlefse

300 g poteter

100 g mel

100 g fløte

½ ts salt


Tørrfiskkrem

200 g utvannet tørrfisk

1 egg

200 ml solsikkeolje

½ hvitløk

½ ts salt

1 ts sitronsaft

Sennepsfrø

Slik gjør du:

Potetlefse

  1. Skrell potetene og kok dem til de er myke.
  2. Mos potetene til en puré i et dørslag.
  3. Bland inn fløte og mel.
  4. Smak til med salt.
  5. Kjevl ut deigen til ønsket tykkelse. Skjær ut runde lefser med et glass.
  6. Stek lefsene på begge sider på middels varme.

Tørrfiskkrem

  1. Kok tørrfisken i en gryte med saltet vann til den er mør.
  2. Ha egg, sennepsfrø, hvitløk, salt, sitronsaft og olje i en bolle. Visp det til aioli med en stavmikser.
  3. Smak til med salt og sitronsaft.
  4. Bland tørrfisk og aioli litt og litt til du oppnår ønsker konsistens.
  5. Server tørrfiskkremen på lefse (eller kjeks/brød) med ønsket tilbehør, som for eksempel syltet løk, bacon eller stekt tang fra Lofoten.

Vel bekomme!

En tur til Nord-Norge om vinteren er et must for både sportsfiskere og matentusiaster. 

Skreien kommer vanligvis rundt midten av februar og blir til april.

Prøv vårt hemmelige triks for fiskelykke på turen til LofotenVesterålen eller Senja!

Les mer om skrei

Når tar du turen opp for å smake den nydelige skreien selv?

Stjernekokkenes oppskrifter

Har du lyst til å ta matlagingen til et nytt nivå? La deg inspirere av rettene til noen av verdens beste kokker. Her finner du blant annet oppskrifter laget av tidligere Bocuse d'Or-medaljevinnere og norske gourmetkokker.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt