OPPSKRIFT:
Raspeballer
Kjært barn har mange navn …
Er du fra Sørlandet, kaller du kanskje denne tradisjonsrike retten komle eller kompe?
Mens vestlendinger gjerne serverer potetballer, raspeballer eller komler – alt etter hvor på Vestlandet de er fra.
Noen steder er det vanlig å servere den deilige potetretten med sirup og sprøstekt bacon. Mens andre lager den som en siderett, til for eksempel svineknoke eller lam.
Uavhengig av hvilket navn du har på retten, er hovedingrediensen fortsatt den samme: Den fantastiske poteten!
Potet har vært en viktig ingrediens i det norske kjøkkenet helt siden den kom til Norge rundt 1750.
Bruk den til å lage raspeballer hjemme! Slik gjør du det:
Men noen ganger er det deilig å få delikatessen servert fiks ferdig på et fat.
Visste du at det er tradisjon for å servere raspeballer på mange av landets kroer og spisesteder på torsdager?
Er du i Oslo, kan du spise rause porsjoner på Kaffistova, Pingvinen byr på tradisjonskost i Bergen.
Spisestedet Lura Turistheim i Sandnes har servert komle hver torsdag siden 1949, og har fortsatt mange stamkunder som kommer for å nyte tradisjonskosten.
Sulten på flere mettende måltider?
Husk at en tur innom en kro som serverer klassiske norske retter ofte er et godt og budsjettvennlig alternativ!