Reinsdyr er en av Norges mest eksotiske og unike delikatesser.
Reindeer meal at Mathallen in Tromsø
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com
Reindeer meal at Mathallen in Tromsø
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com
Lær å lage saftig reinsdyrbiff sammen med en som virkelig kan arktisk mat, kjøkkensjef på Mathallen i Tromsø, Gunnar Jensen.
Nyt smakene fra den ville nordnorske naturen! Denne retten serveres med myk sellerirotpuré, marinerte rødbeter og en kremet soppsaus.
Cooking reindeer game at Mathallen in Tromsø
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com
Cooking reindeer game at Mathallen in Tromsø
.
Photo:
Fredrik Ahlsen / Visitnorway.com
Ingredienser:
(4 porsjoner)
Marinerte rødbeter
1 kg rødbeter
1 dl olivenolje
1 dl bringebæreddik
50 ml balsamicoeddik
2 fedd hvitløk – revet
1 ts finhakket timian
Salt
Pepper
Kremet soppsaus
200 gram diverse sopp (f.eks. champignon, aroma, shiitake)
3 stk. sjallottløk
2 fedd hvitløk
50 ml solsikkeolje
1 ts sukker
1 dl rødvin
50 ml balsamicoeddik
1 liter oksekraft
5 dl fløte
Salt
Sellerirotkrem
1 sellerirot
2 dl melk
2 dl fløte
2 dl vann
1 ss smør
Salt
Reinsdyr mørbrad
Mørbrad (150 - 200 gram per porsjon)
1 ss solsikkeolje
1 ss smør
1 ss timian
2 fedd hvitløk
Salt
Show MoreShow Less
Slik gjør du:
Marinerte rødbeter
1. Bak rødbetene på 170 grader til er helt møre. Avkjøl, skrell og kutt i terninger på ca. 1,5x1,5 cm.
2. Bland med resten av ingrediensene og la rødbetene marineres noen timer før bruk.
Kremet soppsaus
1. Kutt sopp, løk og hvitløk i terninger og stek gyllent i olje. Ha i sukker og stek til det karamelliserer seg.
2. Tilsett rødvin og balsamicoeddik og kok ned til halvparten. Ha i oksekraften og la småkoke i 30 minutter. Tilsett fløte og kok til du har fått en god smak og konsistens. Smak til med salt og eventuelt mer balsamicoeddik.
Sellerirotkrem
1. Skrell sellerien og kutt den i jevne biter. Ha i en gryte og tilsett lik mengde melk, fløte og vann til det dekker sellerien. Kok opp og la småkoke til sellerien er mør.
2. Sil av kokevesken og ha i blender sammen med en god spiseskje smør og 1/1 teskje salt. Kjør til en glatt krem. Smak til med mer salt om nødvendig.
Reinsdyr mørbrad
1. Salt kjøttet 5 minutter før steking. Varm en god stekepanne på medium høy varme. Ha i solsikkeolje og tilsett kjøttet. Snu kjøttet etter ca. hvert minutt.
2. Etter tre minutter, ha i timian, smør og hvitløk i stekepannen og trekk av varmen. Øs smeltet smør og urter over kjøttet i ca. 30 sekunder. Kjøttet skal være mellom 45 og 50 grader ferdig hvilt.
Kjøttet har en ren og mild viltsmak som kommer fra den barske, rå naturen med store vidder, der reinsdyrene beiter fritt.
Valdresflye
.
Photo:
Tina Stafrén
Valdresflye
.
Photo:
Tina Stafrén
Reindrift har alltid vært, og er fremdeles i dag, en del av samenes tradisjonelle livsstil.
Besøk Nord-Norge og lær å kaste lasso eller nyt bidos, den tradisjonelle, samiske retten, i en autentisk lavvo.
Finnmarksvidda
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Finnmarksvidda
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Arktisk mat
Fra spell levende sjømat til kjøtt i verdensklasse – bli med inn på det arktiske kjøkken!