Når nettene blir lange, og kulda setter inn... så kjennes etterhvert også den velkjente duften i mange norske hjem – det er endelig tid for å samle familie og kjente rundt fårikålgrytene!
Visste du forresten at den norske nasjonalrettens dag er den siste torsdagen i september?
Lamb stew dinner
.
Photo:
Alexander Benjaminsen / Visit Norway
Lamb stew dinner
.
Photo:
Visit Norway
Dersom det er din tur til å arrangere en festaften – frykt ikke, det er veldig enkelt å lage!
Ingrediensene består nemlig i hovedsak av fire ingredienser: sauekjøtt, kål, salt og hel, sort pepper.
1. Vask og del hodekål i båter, rundt 2-4 cm tykke.
2. Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene.)
3. Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2,5 timer.
4. Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter. Du kan også sette frem flatbrød og tyttebærsyltetøy på bordet hvis du ønsker.
Drikke
Øl eller vin, og akevitt er vanlig tilbehør.
Øl med litt særegen smak, som ale eller mørk pilsner, passer godt til retten, spesielt hvis den har noe sødme eller syre. Det samme gjelder en hvit eller musserende vin med en søt eller syrlig fruktig smak og lukt. En sur eplejuice er et godt alkoholfritt alternativ.
Dessert
Hvis du har plass i magen, passer det godt med en tradisjonell rett som dessert. Hva med deilig multekrem eller tilslørte bondepiker?
Show MoreShow Less
Fårikål har vært en tradisjonsrett i Norge i hundrevis av år. At den har blitt så populær på høsten, har sannsynligvis å gjøre med at høstingen av hodekål sammenfaller med slaktingen av lam.
Sheep grazing in Aurlandsfjorden
.
Photo:
Øyvind Heen
Sheeps grazing in front of The Aurlandsfjord
.
Photo:
Visit Norway
Visste du at norsk lam fra de mange lokale produsentene er blant verdens fineste råvarer? Lofotlam for eksempel, er et geografisk beskyttet merke – på lik linje med Champagné fra Frankrike! Her har dyrene fått beite fritt, i frodige omgivelser i vakre Lofoten.