"Kjøttkaker" (meat balls)
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
"Kjøttkaker" (meat balls)
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
Hemmeligheten bak de beste kjøttkakene?
Det vet bare mamma eller mormor.
Men vi kan røpe det likevel:
Å ha stekesjyen i den hjemmelagde kjøttkakesausen!
"Kjøttkaker" (meat balls)
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
"Kjøttkaker" (meat balls)
.
Photo:
Sara Johannessen / Matprat.no
Og så skal kjøttkakene være laget med masse kjærlighet!
Family dinner
.
Photo:
Christian Roth Christensen - VisitNorway.com
Family dinner
.
Photo:
Christian Roth Christensen - VisitNorway.com
Bytt gjerne ut litt av kjøttdeigen med god karbonadedeig.
Kjøttkaker, meat cakes
.
Photo:
Astrid Hals / Matprat.no
Kjøttkaker, meat cakes
.
Photo:
Astrid Hals / Matprat.no
Tilbehøret er også viktig:
Kokte poteter og gulrøtter, surkål, kålstuing eller ertestuing ...
Og (helst nyrørt) tyttebærsyltetøy!
Kjøttkaker, meat cakes
.
Photo:
Matprat.no /OEK
Kjøttkaker, meat cakes
.
Photo:
Matprat.no /OEK
Kjøttkaker med ertepuré
Bruk en foodprosessor. Ha alle ingrediensene i bollen og kjør ca. 10-20 sekunder, til farsen er jevn og fin. Du kan også lage farsen for hånd: Rør salt godt inn i kjøttdeigen. Rør inn krydder og potetmel og spe med melk eller vann, litt av gangen.
Form farsen til runde kaker ved hjelp av en skje, hånden din, og kaldt vann.
Ha smør i en middels varm stekepanne. Stek kakene i ca. 2 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.
Lag brun saus ved å smelte smøret i en kjele. Tilsett hvetemel og brun over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge. Spe med varm kraft eller buljong, og rør godt mellom hver gang du sper. La sausen småkoke i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
Ha kakene over i brun saus og la dem trekke i ca. 10 minutter (til de er gjennomkokt).
Kok opp frosne erter i kjøttbuljong til ertestuingen. Mos alt med en stavmikser eller foodprosessoren. Du kan også bruke en potetmoser. Ha i smør og smak til med pepper.
Server kjøttkakene med brun saus, kokte poteter, grønn ertepuré og rørte tyttebær.
Show MoreShow Less
Ingredienser
(4 porsjoner)
Kjøttkaker:
400 g kjøttdeig
1 ts salt
0,25 ts pepper
0,25 ts malt muskat
0,25 ts malt ingefær
2 ss potetmel
1,5 dl vann eller melk
Brun saus:
4 ss smør
4 ss hvetemel
1 l kjøttkraft eller buljong
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
Grønn ertepuré:
1 pakke frosne erter (400 g)
1 dl kjøttbuljong (utblandet) (1 dl vann + ½ kjøttbuljongterning)
1 ss smør
0,25 ts pepper