Skip to main content

OPPSKRIFT:
Kjøttkaker

Hemmeligheten bak de beste kjøttkakene?

Det vet bare mamma eller mormor. 

Men vi kan røpe det likevel:

Å ha stekesjyen i den hjemmelagde kjøttkakesausen

Og så skal kjøttkakene være laget med masse kjærlighet!

Bytt gjerne ut litt av kjøttdeigen med god karbonadedeig.

Tilbehøret er også viktig: 

Kokte poteter og gulrøtter, surkål, kålstuing eller ertestuing ...

Og (helst nyrørt) tyttebærsyltetøy!

Kjøttkaker med ertepuré

Ingredienser

(4 porsjoner)

Kjøttkaker:

400 g kjøttdeig

1 ts salt

0,25 ts pepper

0,25 ts malt muskat

0,25 ts malt ingefær

2 ss potetmel

1,5 dl vann eller melk


Brun saus:

4 ss smør

4 ss hvetemel

1 l kjøttkraft eller buljong

0,5 ts salt

0,25 ts pepper


Grønn ertepuré:

1 pakke frosne erter (400 g)

1 dl kjøttbuljong (utblandet) (1 dl vann + ½ kjøttbuljongterning)

1 ss smør

0,25 ts pepper


4 ss rørte tyttebær

Metode

  1. Bruk en foodprosessor. Ha alle ingrediensene i bollen og kjør ca. 10-20 sekunder, til farsen er jevn og fin. Du kan også lage farsen for hånd: Rør salt godt inn i kjøttdeigen. Rør inn krydder og potetmel og spe med melk eller vann, litt av gangen.
     
  2. Form farsen til runde kaker ved hjelp av en skje, hånden din, og kaldt vann.
     
  3. Ha smør i en middels varm stekepanne. Stek kakene i ca. 2 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.
     
  4. Lag brun saus ved å smelte smøret i en kjele. Tilsett hvetemel og brun over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge. Spe med varm kraft eller buljong, og rør godt mellom hver gang du sper. La sausen småkoke i ca. 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
     
  5. Ha kakene over i brun saus og la dem trekke i ca. 10 minutter (til de er gjennomkokt).
     
  6. Kok opp frosne erter i kjøttbuljong til ertestuingen. Mos alt med en stavmikser eller foodprosessoren. Du kan også bruke en potetmoser. Ha i smør og smak til med pepper.

Server kjøttkakene med brun saus, kokte poteter, grønn ertepuré og rørte tyttebær.


Mange mener at det egentlig er kjøttkaker som er den norske "nasjonalretten", ikke  fårikålen

Det er ikke så rart. 

Uansett hvor du er på vei, er veldig ofte en kjøttkakemiddag ganske nær deg. 

Stikk innom nærmeste veikro eller fjellstue for et deilig (og ikke så altfor dyrt) måltid!

Klar for å pimpe turmaten?

Kjøp ferdiglagde kjøttkaker i butikken og grill dem i parken eller på bålet ute på tur.

Nam!

Vår norske kokebok

Sider du nylig har besøkt