Lokaltips:
Dette elsker vi å gjøre i Nord-Norge

Fisketurer. Nordlysjakt. Å bare være, under midnattssola. 13 glade nordlendinger deler sine favorittopplevelser i Nord-Norge.

LOFOTEN

– En tur på Lofothavet med lokale kjentfolk er noe jeg anbefaler alle å få med seg minst en gang i livet. Stemningen der ute, de majestetiske fjellene, det yrende torskelivet under overflaten. Og det er ingenting som smaker så godt som sprellfersk fisk!

Det som er så genialt i Lofoten om sommeren, er at dagen ikke er ferdig før du er. Ta deg en liten kajakktur, en fjelltur, eller kanskje en dukkert i havet under midnattssola.

I Lofoten er alt mulig og tilgjengelig, men man må ingenting. Ofte sitter jeg bare og ser utover havet. Da er jeg glad.

Elin Aamodt, naturelsker fra Lofoten

HELGELAND

– Først legger du turen innom SVANG i Brønnøysund og nyter et kortreist, kulinarisk og kjempegodt måltid i verdensklasse.

Deretter sykler du 15 kilometer til Torghatten og går opp til det berømte hullet. Utsikten over de tusener av øyer på Helgelandskysten er fantastisk – og det fins ikke et mer magisk og skiftende lys enn her.

Inger-Gunn Sande, daglig leder i Nordnorsk Kommunikasjon

BODØ OG SALTEN

– Gildeskål i Salten er nydelig om sommeren!

Jeg vil anbefale alle som reiser langs Kystriksveien å sette av tid til å oppleve midnattssol ved Ureddplassen. Toalettet her har blitt omtalt som et av verdens vakreste toalett, så du får oppleve prisbelønnet arkitektur plassert i like vakre omgivelser!

Gøril Pedersen, Bunadsmester og
gründer av klesmerket FOGG Gildeskål

VESTERÅLEN

– Jeg er ni år gammel, og da jeg var liten, ville jeg bli hammerhai. Det kan man ikke når man er menneske, så jeg har blitt hvalambassadør i Vesterålen. Mitt beste tips hvis du skal dra på hvalsafari, er å bli venn med han som styrer båten.

De har sånn utstyr som du kan høre klikkelyden til hvalene med. Da kan du være den første som ser hvalene. Jeg håper du får se spermhvalen Curly, for den er rampete. Den stjeler kveiter fra fiskere og elsker å erte.

PS! Har møtt Kronprins Haakon og fortalt ham hvor viktig hvalbæsj er for havet. Vi digger havet like mye. Det burde du også.

Elliot Meier, hvalambassadør

HARSTAD

– Jeg er født i Tyskland og har reist mye til Middelhavet og Atlanterhavet. Men det var ikke før jeg fikk oppleve havet og øyriket rundt Harstad at jeg ble forelsket og bestemte meg for å flytte.

Å reise ut i skjærgården på det blikkstille havet om kvelden, med kurs mot den synkende sola og varm vind i ansiktet, er herlig. Det er fantastisk å bare sitte der, nyte stillheten, solen og havet. Fang en fisk, stek den på båten og nyt den med et glass vin til – det er en opplevelse du vil huske resten av livet.

Hannes Lerke, reiseentusiast

NARVIK

– En av de beste opplevelsene i Narvikregionen er en tur med den spektakulære Ofotbanen. Det beste er å kombinere denne med en vandetur på Rallarveien.

– Fra Bjørnfjell eller Katterat stasjon går Rallarveien ned til Rombaksfjorden. En vandring fra fjell til fjord i nydelig natur. Underveis vil du passere industrielle kulturminner fra tiden da Ofotbanen ble bygd.

Rombaksbotn innerst i fjorden er også et område med mange kulturminner, fra 1800-tallet frem til anlegget var ferdig.

Steingrim Sneve, lokal historieforteller

SENJA

– Når du reiser til Senja, burde du oppleve en båttur i Bergsfjorden ved Skaland. Så snart du har kasta «tampan» og forlatt flytebrygga, er du allerede mett i opplevelsen!

Reis ut til små og store øyer, kritthvite strender, turkist hav og snø på fjelltoppene – nydelig og rått! Gå i land og bare eksister. Lei båt, padle eller bli med på guidet fjordsightseeing.

Runar Richardsen, patriotisk senjaværing

LYNGENFJORD

– Jeg kan absolutt anbefale en mørketidstur til dagsturhytta Dalberghytta i Djupvik i måneskinn, spesielt når nordlyset danser over Lyngsalpene i Lyngenfjord.

Hytta ligger på cirka 600 meter over havet, og det er en tur som gir energi. Den er rett og slett magisk, også om sommeren.

Du kan parkere ved kirkegården i Djupvik, og stien er tydelig merket. Du går rundt 400 høydemeter, og utsikten fra toppen er fantastisk. Du ser hele Lyngenfjorden og Lyngsalpene.

Svein Oddvar Leiros, leder for Senter for nordlige folk

TROMSØ

– En av mine favorittaktiviteter i Tromsø er å ta fjellturer i midnattssola. Dette er en opplevelse du ikke vil glemme dersom du er heldig med lyset. Et godt tips er å ta en tur med utsikt mot nord.

Jeg kan også anbefale å ta kveldsmaten under nordlyset om vinteren. Det kan være litt kaldt å sitte lenge stille mens man venter på nordlysaktivitet, derfor bør du ta med varme klær og sitteunderlag.

Claire Kvalheim Kieffer, sivilingeniør og naturelsker

SVALBARD

– Brevandring på Svalbard syns jeg er noe av det mest unike du kan gjøre!

Naturen på Svalbard tilfører virkelig noe helt spesielt. Det er heller ikke mangel på muligheter, med de bynære breene utenfor Longyearbyen og flust av breer ute i villmarka, som for eksempel Esmarkbreen.

Ronny Strømnes, daglig leder av Svalbardbutikken

ALTA

– Samisk levemåte og tradisjoner innen kunst, kultur og mat har hentet kraften fra naturen i tusenvis av år. Samene har alltid levd av og for naturen.

Vil du oppleve spennende historie og samiske mattradisjoner, er Sami Siida i Alta stedet å dra. Sledetur med reinsdyr på jakt etter nordlyset, det er magisk!

Marit Hætta Øverli, samisk artist og kulturformidler

KIRKENES

– Den russiske grensen er spennende å besøke – bare hold deg på rett side! Det kan du for eksempel gjøre fra utsiktspunktet Høyde 96 som ligger i Pasvik, omtrent 45 minutter fra Kirkenes med bil. Herfra kan du kan se over til våre russiske naboer, før du spanderer en kaffe og verdens beste vafler på deg selv på NIBIO Svanhovd.

– På besøkssenteret her er det utstilling om Øvre Pasvik nasjonalpark, og du kan lære alt om brunbjørn (i Pasvik finner du Norges tetteste bestand). Du kan også ta en tur ut til Grense Jakobselv i midnattssola. Dalen danner grensen mot Russland og har mye historie.

– Det beste her hos oss i Kirkenes er likevel vinteren. Den kan du stole på: Den er kald og tørr, og leverer hvert år. En skitur i Pasvik er en fin sak. Det er flere åpne koier i Øvre Pasvik, der finner du ved og varme. Og du kan gå turer på flere dager uten å treffe et menneske.

Ronald Hansen, trykker

NORDKAPP

– Ønske du en spektakulær tur rundt Nordkapp, kan æ anbefale Kirkeporten, hær ser man at horisonten krumme sæ. Fjellet me den her porten finn du i Skarsvåg, som helt tilfeldig e verdens nordligste feskevær. Vi like å være «The Northern Most» i alt hær oppe.

Det spesielle med den turn hær, er å se Nordkapphornet gjennom «porten», det e fette nais! Kirkeporten, ifølge gamle sagn, sies også å være en gammel samisk offerplass.

– I Honningsvåg kan man være flere daga, du som like friluft vil i alle fall trives hær. Lægg næste tur på Magerøya vestover, mot Gjesvær, Magerøyas «perle», me fuglefjellan Stappan. En tur te Lilletuva e å anbefale! Ser du mindre enn 10 havørne på den turn, ja da møtes vi på Nøden, å æ riv i ei duggfresk ei på dæ.

Ole Håvard Olsen, lokaloriginal og artigkar

Mer om landsdelen

Reis rundt i Nord-Norge

Inspirasjon til ferien

Finn overnatting og aktiviteter

Filtrer søket og sjekk ut de ulike tilbudene i Nord-Norge her.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Nyt Norge

Sider du nylig har besøkt