Skip to main content

Se verdens BESTE og lengste reisereklame!

Verdens beste reisereklame er norsk! Og VELDIG morsom! Hør komiker Truls Svendsen kommentere 13.000 kommentarer andre turister har lagt igjen om hva de synes om Nord-Norge, og dele tips til egne favorittopplevelser i landsdelen.

Har du opplevd nordlysethundekjøring, badet under midnattssolen eller prøvd fiskelykken under det årlige skreifisket? Ikke det? Det er nemlig ikke like mange nordmenn som har vært i Nord-Norge som man skulle tro, spesielt ikke på ulike årstider.

Når man leser anmeldelser på Facebook og Trip Advisor og kommentarer i sosiale medier, virker det imidlertid som om våre internasjonale venner kjenner Norge, og spesielt Nord-Norge, bedre enn mange av oss. Flere turister kommer faktisk tilbake år etter år, for Nord-Norge er eksotisk.

Så hva skal til for å få flere nordmenn til å bytte ut danskebåten med hurtigbåtene langs verdens vakreste kyst?

Kanskje turistene kan overbevise deg? Visit Norway fikk hjelp av komiker og tromsøværing Truls Svendsen til å lese opp hundrevis av kommentarer fra turister som elsker Nord-Norge. Stolt nordlending som han er, deler han naturligvis sine beste tips også – de får du etter filmen!

Så bare finn frem popcorn og len deg tilbake: Her er fire timer (!) med nordnorsk skryt og humor – i det som må være verdens aller lengste reisereklame. Stuntet ble i mars 2022 dessuten kåret til verdens aller beste reisereklame, da den ble kåret til "Best in show" under HSMAIs (Hospitality Sales & Marketing Association International) Adrian Awards, som er reisebransjens svar på Oscar. Du kan lese alle de 13.000 kommentarene her, eller i slutten av filmen.

Kort oppsummert: Det er lite som kan måle seg med Nord-Norge, for her er det så mange ting å gjøre som du ikke kan oppleve noe annet sted.

Langs den ville kystlinjen finner du koselige fiskevær og små øysamfunn, og hvite paradisstrender som er mye finere – og en smule mer forfriskende – enn dem du finner i langt sydligere strøk. Lyset er også helt spesielt, både om sommeren og vinteren. Det arktiske klimaet byr på dramatiske væromslag som lett får Instagram-kontoen din til å gå bananas, og flere unike dyr trives godt her. Og selv om vi er langt nord, kan du også få med deg pulserende byliv, festivaler og masse god mat.

Det er faktisk ikke mange andre steder i verden hvor du kan gjøre så mye kult og eksotisk på én og samme ferie.

Her er noen av turistenes favorittopplevelser:

“The most amazing beach! You should visit Bleik, and if the weather is nice, stay and have a picnic. And maybe even go for a swim if you are the tough type!”

“To see the orcas and the humpbacks in the Skjerøvy fjord was one of the most intense, charming and beautiful experience I’ve had!”

“Did the dog sledding in Tromsø last year. Fell more times than I would like to admit ... But I’d do it again in a heartbeat!”

“We had a brilliant midnight sun holiday in Norway in July a few years back, it was magical to see the sun high in the sky in the middle of the night!”

“Fantastic place to learn about cod fishing.”

“I love Norway and have been to experience the northern lights and Sami culture in Tromsø.”

Drømmen om Nord-Norge

Jeg blir stolt av all rosen, men ikke overrasket. Det finnes jo ikke noe vakrere plass i hele verden! sier Truls Svendsen.

Han må likevel innrømme at han faktisk måtte flytte til hovedstaden for å finne ut hvor spesielt Nord-Norge egentlig er.

– Når du går rundt i nord, er du så vant med å ha alle fjellene rundt deg hele tiden. Sånn er det bare. Men det er jo egentlig heeelt fantastisk, sier han.

Han er ikke alene om å tenke det. Hjemmesommeren 2020 var ferien da ekstra mange nordmenn valgte Lofoten, Vesterålen, Senja og Helgelandskysten som reisemål. Andre kjørte Kystriksveien, kåret til en av verdens vakreste reiserutener, til kulturbyen Bodø og Salten. En del av dem kom seg også til turmekkaet Narvik i Nordland, eller helt opp til ville og vakre Finnmark, med turistmageter som blant annet Nordkapp og fuglekikkerparadiset Varanger.

7 på topp 10-listen

Likevel er det altså fortsatt mange som har til gode å oppleve landet vårt i nord. Det finnes ingen statistikk på hvor mange søringer som aldri har vært der – men det er veldig mange av dem som drømmer om det.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Finn.no sommeren 2020, da «alle» skulle feriere i Norge, var det nettopp Nord-Norge som var nordmenns ubestridte drømmereisemål i eget land, uavhengig av pris og reiselengde. Hele syv av ti reisemål lå i Nord-Norge.

– Søringer skjønner ikke hva de går glipp av! Har du aldri vært nordpå, må jeg bare si: PRØV DET! Du kommer til å bli så forelsket at du bare vil tilbake igjen. Folk jeg har med nordover slutter aldri å snakke om hvor vakkert det er, sier Svendsen, som tror årsaken er fordi folk sørpå mangler kunnskap om hvor unikt og spennende det egentlig er der oppe i nord.

Store matopplevelser

Svendsen elsker også maten du får servert i regionen.

– Mye av den kommer sprellfersk fra havet, med spesialiteter som skrei og kongekrabbe, men viltkjøttet er også en delikatesse, som reinsdyr laget på samiske tradisjoner.

– Mange vet ikke hvor bra mat man får i nord. Man gå ut og SPISE! Samboeren min og jeg var i Harstad forleden og spiste på restauranten Umami, og det var en fantastisk matopplevelse. I Tromsø, hvor jeg er fra, bør man teste Mathallen. Neste gang vi skal oppover, skal vi spise på Smak. Det gleder jeg meg veldig til, påpeker han.

 Er du i Å, ytterst i Lofoten, må du besøke restauranten og rorbuene Maren Anna, mener han. Gjerne etter en fjelltur.

– Det å kunne gå på de minste toppene uten å være topptrent, og så sette seg og spise nydelig mat og drikke etter turen – det føles så sykt fortjent. Jeg er også fan av ei bok med «50 toppturer i Lofoten» av Kristin Folsland Olsen. Perfekt for å finne en tur som passer formen og dagen.  Jeg liker også å gå turer til fiskevann, og dem er det jo mange av i nord, fortsetter Svendsen.

Elsker det nordnorske lynnet

Han trekker også fram det nordnorske lynnet som noe helt spesielt, som gjør det ekstra hyggelig å reise rundt i området.

– I nord får man fete naturopplevelser, kombinert med veldig trivelige folk, og det digger jeg. Folk sier at nordlendinger er varme. Jeg synes også at de er åpne og direkte, gjestfrie, og – ikke minst – ekstremt lette på tråden! Så er man singel, er en tur nordover helt perfekt, flirer han. 

Svendsen får støtte av Melina på Facebook, som forteller hva hun likte aller best med Nord-Norge: «Personal space and good looking men ❤️ »

Lurer du på hva nordlendingene selv anbefaler deg å gjøre på en tur nordover? Sjekk ut disse lokaltipsene til Nord-Norge!

Reis rundt i Nord-Norge

Finn overnatting og aktiviteter

Filtrer søket og sjekk ut de ulike tilbudene i Nord-Norge her.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt