Kulinarisk kalender
Digg mat, måned for måned!
En smakfull reise gjennom året, full av digg mat, norske tradisjoner og små gleder som gjør hverdagen litt bedre.
Fra varme vintergryter og duftende bakst til solmodne bær, nypoteter og fersk sjømat om sommeren – her får du tips og oppskrifter til hele året!
Vel bekomme!
Velg din favoritt, eller bla deg gjennom hele året:
Januar
Med korte, mørke dager handler januar først og fremst om én ting: kos. Det er tid for å finne frem stearinlysene, ullsokkene – og bakebollen. Ingenting slår duften av nystekte boller på en grå vinterdag.
Februar
Skreien kommer! Den arktiske torsken markerer starten på en ny sesong med fantastisk sjømat. 6. februar feirer vi samenes nasjonaldag – en perfekt anledning til å bli bedre kjent med samisk matkultur med reinsdyrbiff på tallerkenen.
Mars
Hent frem vaffeljernet! 25. mars er den offisielle vaffeldagen, og vi markerer selvsagt med de klassiske hjertevaflene – aller helst med brunost eller syltetøy. For mange av oss er dette en liten smak av nostalgi og barndom.
April
April er måneden for sjømatelskere. Laksen er sikker vinner, men også hvit fisk som sei, rødspette og kveite er på sitt beste. På land spirer de første grønnsakene – som asparges, spinat og sprø salat. Våren er her!
Mai
Ingenting sier vår og fest som 17. mai. Nå bugner bordene av lefseruller, spekemat og klassiske småretter. Vi samles for å feire – og nyte god, tradisjonsrik mat (ute i solen, om vi er heldige!).
Juni
Kyrne beiter igjen i fjellene, og gir oss melk med ekstra smak – perfekt til ost og andre meieriprodukter. Nå er tiden for å dra til seters. Lite slår en skål rømmegrøt eller et glass kald rabarbrasaft etter en tur i fjellet!
Juli
Tid for bær, endelig! Jordbær og kirsebær er på sitt søteste og kan plukkes rett fra gårdene. Kombiner med fersk sjømat som reker eller blåskjell, og du har et sommermåltid som smaker av sol og saltvann.
August
De første norske eplene er modne, og frisk sider og most dukker opp i butikkhyllene. Fjellkost og den klassiske norske matpakken smaker ekstra godt etter en lang tur. August by på både syrlig og salt!
September
Tid for å høste. Gulrøtter, poteter og andre rotgrønnsaker er på sitt mest smakfulle. Lapskaus, småmat og sodd varmer godt når lufta blir kaldere og kveldene mørkere.
Oktober
Høstens store helt? Lam! Fårikål sesongåpner på middagsbordet, og vilt som elg og hjort entrer grytene. Dette er tiden for varme smaker og rause måltider.
November
Når kulda setter inn, smaker det ekstra godt med gryteretter og ovnsbakte grønnsaker. Hjemmelagde kjøttkaker, ferske hveteboller og varm kakao gir trøst i mørket. Julebordsesongen starter – og med den, høytid og hygge. Husk å booke bord i tide!
Desember
Julen står i sentrum og maten er minst like viktig som gavene! Ribbe, lutefisk, pinnekjøtt og småkaker gjør desember til en eneste lang matfest. Vi gleder oss til å samle de vi er glade i rundt bordet og kose oss med de lange tradisjonene.
Bon appétit!
Med variert landskap og lang kystlinje har Norge flust av sunne og ferske råvarer.
Flere norske matskatter
La deg friste!
Se våre beste tilbud
Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.